۳ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۶:۱۲

هاینونن مامور ویژه در تهران/دیدگاه کارشناسان در گفتگو با مهر

هاینونن مامور ویژه در تهران/دیدگاه کارشناسان در گفتگو با مهر

خبرگزاری مهر -گروه انرژی هسته ای : هاینونن معاون امور پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بامداد دوشنبه در راس هیئتی وارد تهران شد؛کارشناسان معتقدند نباید با موضوع هسته ای ایران به عنوان یک استثناء برخورد شود و اگر معاون البرادعی در سفر به تهران بخواهد چنین رویکردی را دنبال کند، پذیرش چنین موضعی خلاف مواضع اصولی جمهوری اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، اولی هاینونن معاون امور پادمان‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بامداد دوشنبه در راس هیئتی وارد تهران شد و در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) مورد استقبال علی اصغر سلطانیه سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس قرار گرفت.

هاینونن را در این سفر دو روزه، هرمن ناکارت مسئول بخش منطقه ‌ای پادمانهای آژانس همراهی می‌کند.

هدف از سفر هاینونن مذاکره درباره پیشرفت همکاری‌ها میان ایران و آژانس است ؛ مذاکرات هاینونن با مقامهای کشورمان روز دوشنبه آغاز شد و ریاست هیئت ایرانی را جواد وعیدی معاون امنیت بین‌الملل شورای عالی امنیت ملی به عهده دارد.

ملیسا فلمینگ سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از این اعلام کرده بود که هیئت اعزامی آژانس درباره مطالعات ادعایی گفتگوهایی را با مقامهای ایرانی انجام خواهد داد.
 
دیدگاه کارشناسان درباره هاینونن در گفتگو با مهر

تامل بیشتر درباره شخصیت و رفتار حقیقی وحقوقی هاینونن ضروری است

یک کارشناس امور هسته ای ابراز عقیده کرد : هاینونن همواره سعی کرده است رویکردهای البرادعی در قبال ایران را مورد تشکیک قرار دهد که آخرین این موارد به فضاسازی اخیر وی در لندن بازمی گردد و بنابراین تامل درباره شخصیت حقیقی و حقوقی هاینونن ضروری است.

دکتر مهدی مطهرنیا، استاد دانشگاه و صاحبنظر امور هسته ای با اشاره به سفر هاینونن، معاون البرادعی به ایران گفت: سفر هاینونن در چارچوب همکاری های  ایران و آژانس صورت می گیرد و باید در این زمینه به دو نکته اصلی توجه کرد.

وی ادامه داد:، شخصیت حقیقی هاینونن و شخصیت حقوقی وی باید مورد تامل قرار بگیرد، هاینونن از دیدگاه شخصیت حقیقی در قیاس با البرادعی همواره دارای نگرشهای منفی در پرونده هسته ای ایران بوده است و به دلیل رقابتهای پنهان او با دبیرکل آژانس در راستای دسترسی به جایگاه وی در آینده، مجموعه این عوامل جایگاه حقوقی هاینونن را تحت تاثیر قرار می دهد.

مطهرنیا گفت : جایگاه بعدی هاینونن، بعد حقوقی وی است که سفر وی به ایران در ذیل ماده 4 معاهده N.P.T صورت می گیرد و مربوط به وظایف پادمانی هاینونن می شود، اما واقعیت این است که از نظر تحلیلگران و کسانی که تحولات پرونده هسته ای ایران را دنبال می کنند، سفر وی بیشتر مربوط به شخصیت حقیقی وی می شود و با اهداف خاصی صورت می گیرد.

 این استاد دانشگاه با بیان اینکه از هاینونن کمتر شاهد نقش سازنده و دارای تعامل بوده ایم گفت :هاینونن همواره سعی کرده است رویکردهای البرادعی در قبال ایران را مورد تشکیک قرار دهد که آخرین این موارد به فضاسازی اخیر وی در لندن بازمی گردد.

مطهرنیا گفت : درباره موقعیت کنونی پرونده هسته ای باید گفت که فعلا وضعیت برزخ گونه ای بر اوضاع حاکم است ، چون ایران به طور مستقل و خودخوانده وارد کلوپ کشورهای هسته ای وارد شده است که این مورد خوشایند غربی ها نیست و از طرف دیگر فعالیتهای هسته ای ایران نیز ادامه دارد و غرب عملا نتوانسته است برنامه اتمی ایران را متوقف کند.

وی گفت: هدف اصلی سفر هاینونن را می توان در راستای نیاز غرب به یک متن حقوقی جدید علیه ایران در شرایط فعلی، تفسیر کرد که البته باید ضمن برخورد رسمی و صحیح با این نوع سفرها، در رویارویی رسانه ای و خنثی کردن اتهامات جدید وادعایی غرب تلاش موثر داشته باشیم.
 
پذیرش هاینونن نشانه اهتمام ایران به ادامه روند اعتماد سازی است 

خوش چهره تحلیلگر سیاسی معتقد است : هاینونن در حقیقت دو گزارش از سفر آتی خود به ایران خواهد داد یکی گزارش فنی به آژانس و دیگری گزارش سیاسی به 1+5. ولی نفس پذیرش هاینونن نشانه اهتمام ایران به ادامه روند اعتماد سازی است.

جلال خوش چهره، روزنامه نگار و صاحبنظر امور سیاسی با اشاره به سفرهاینونن، معاون پادمانی آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران گفت: با توجه به سابقه عملکرد آقای هاینونن ، بعید نیست که هدف وی باز پیگیری اتهامات غرب علیه ایران در موضوع هسته ای و دامن زدن به موضوعاتی چون"مطالعات ادعایی" باشد ؛ اما اینکه تهران با وجود همه سوابق قبلی آقای هاینونن، این سفر را پذیرفته است، نشان از آمادگی واقعی ایران برای رفع سوءتفاهمات و ادامه روند اعتماد زایی دارد.

خوش چهره افزود: رویکرد و نگاه کلی غرب و گروه 1+5 به موضوع هسته ای ایران یک نگاه سیاسی و نه حقوقی است و همین نگاه سبب می شود که از یک سو غرب مدام به ایران اتهام سیاسی بزند و ایران برای اعتماد زایی و رفع سوءتفاهمات با آژانس همکاری کند که این چرخش همچنان ادامه دارد.

این صاحبنظر امور سیاسی با اشاره به رویکرد اخیر دکتر احمدی نژاد در عدم مذاکره با هیچ یک از طرفهای غربی به جز "آژانس" گفت : آژانس تا پیش از این مذاکرات مربوط به اعتماد زایی را به 1+5 واگذار کرده بود، سفر آتی هاینونن به ایران می تواند محصول این نگاه باشد که 1+5 این ماموریت را دوباره به آژانس بازگردانده اند و هاینونن عملا رویکرد سیاسی و حقوقی 1+5 را در قبال ایران دنبال می کند.

 نباید موضوع جدیدی پذیرفت / مواضع ضد ایرانی هاینونن روشن است

ترقی تحلیلگر مسائل بین الملل ابرازعقیده می کند: نباید با موضوع هسته ای ایران به عنوان یک استثناء برخورد شود و اگر معاون البرادعی در سفر به تهران بخواهد چنین رویکردی را دنبال کند، پذیرش چنین موضعی خلاف مواضع اصولی جمهوری اسلامی است.

حمیدرضا ترقی، عضو ارشد حزب موتلفه اسلامی درباره سفر اولی هاینونن، معاون دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران گفت : متاسفانه در سوابق هاینونن نشانه های روشنی از ارائه اطلاعات هسته ای ایران به آمریکا و صهیونیستها دیده می شود و وی با سوءاستفاده از عنوان حقوقی و حرفه ای خود در قبال ایران جاسوسی هسته ای کرده است.

وی افزود : گزارشهای مغرضانه ای که هاینونن درباره ایران تهیه کرده است و به عوامل آمریکا و صهیونیسم داده است بارها و بارها برای جمهوری اسلامی ایران مشکل ایجاد کرده است .

این تحلیلگر مسائل بین الملل ادامه داد : گزارشهایی نظیر مطالعات ادعایی که غربی ها آن را در گزارش اخیر البرادعی وارد کردند، اگر بخواهد مجددا از سوی هاینونن مطرح شود، ارزش پاسخگویی ندارد.

ترقی اظهار داشت : ما در قالب مدالیته با آژانس به همه ابهامات فنی درباره فعالیتهای هسته ای پاسخ گفته ایم و بنابراین ادامه این همکاری ها هم باید در چارچوب ضوابط و مقررات آژانس باشد و نباید با ایران به عنوان یک استثناء برخورد شود و اگر هاینونن بخواهد چنین رویکردی را در قبال ایران دنبال کند، پذیرش چنین موضعی خلاف مواضع اصولی جمهوری اسلامی است.

وی در پایان تصریح کرد : با اجرای طرح مدالیته عملا موضوع جدیدی در موضوع هسته ای وجود ندارد و این موضعی است که باید مذاکره کنندگان ایرانی آن را حفظ و تبلیغ و ترویج کنند.

کد خبر 670176

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha